Zasady dotyczące aranżacji kuchni
W kuchni spędzamy większość naszego rodzinnego czasu wolnego. A to na przygotowywaniu wspólnych posiłków, a to na spożywaniu smacznych kolacji. Kuchenny nastrój udziela się domownikom na cały dzień. Trudno, żeby zatem spędzać czas w miejscu zaaranżowanym niechlujnie i niepraktycznie.
Oto 6 najważniejszych zasad dotyczących aranżacji kuchni:
- Planuj rozkład urządzeń z głową – w myśl tego, by było praktycznie rozmieść kuchenkę, lodówkę i zlew w kolejności w jakiej zwykle przygotowujesz posiłki. Normalnie najpierw przynosisz do domu zakup, a więc lodówka powinna być postawiona możliwie najbliżej wejścia. Następnie wystawiasz żywność na blat roboczy, który zatem przydałby się w bezpiecznej okolicy z lodówką. Idąc dalej. Kolejnym sprzętem na naszej drodze powinna stać się kuchenka oraz zlew. Tylko takie rozplanowanie sprzętów pozwoli nam na ergonomiczną pracę, która pozwoli na przygotowywanie posiłków szybko i przy małym nakładzie pracy.
- Maty zwykle lubią pokazywać niedoskonałości– to dlatego lepiej nie decydujmy się na nie na głównych frontach naszych szafek. Szybko bowiem ukażą nasze gorsze dni w sprzątaniu. Zlokalizują ponadto miejsce osadzania się kurzu i tłustych odcisków od rączek naszych dzieci.
Jeśli chcemy, żeby nasza kuchnia wyglądała na czystą zdecydujmy się na szafki z połyskiem, najlepiej emitującym drewno, a nie gładkie, jaskrawe płyty z tworzywa sztucznego. - Wygoda na pierwszym miejscu – w kuchni dużo się dzieje, w związku z tym rozplanuj to pomieszczenie tak, by było w nim wygodnie. Jeśli masz taką możliwość to na środku pokoju postaw wyspę roboczą. Przydaje się nie tylko w roli roboczego blatu, ale również miejsca, gdzie schowasz różne podręczne narzędzia oraz garnki.
- Na podłogę wybierz tylko taki materiał, który będzie odporny na działanie wody – ta często bowiem spada na podłogę w trakcie przygotowywania różnych potraw. Jeśli obszaru przy szafkach nie zabezpieczymy płytkami prawdopodobnie bardzo szybko przyjdzie nam dokonać remontu związanego z renowacja podłogi.
- Duży zlew – to podstawa w tej kuchni, gdzie nie planujemy montażu zmywarki. Ten bardzo szybko napełnia się bowiem brudnymi naczyniami. Zadbajmy też o wygodne miejsce służące do osuszania czystych naczyń. W innym razie to prawdopodobnie blat roboczy zastąpi nam miejsce suszarki.
- Oświetlenie – powinno być zamontowane szczególnie w strefach roboczych, czyli tam, gdzie przygotowujemy posiłki. Może mieć formę większych lamp lub małych diod, które zostaną zamontowane np. pod szafkami.
Więcej ciekawych porad tutaj.